Sieps i media

”Nu blåser förändringens vindar”
”Trots att klassiska vänster- högerfrågor varit starkt närvarande i första omgångens valkampanj är det troligt att de får en underordnad roll i andra omgången. I stället är det ’nyare’ konfliktlinjer om kultur, gränser, invandring och EU som kommer att hamna i fokus”, skriver Göran von Sydow.

Statsvetare: Nu talar allt för Macron
Om Emmanuel Macron lyckas få väljarna till valurnorna också den 7 maj då blir han sannolikt också Frankrikes nästa president. 

May vill passa på när oppositionen är svag
Theresa May passar på när oppositionen är svag och splittrad. Men de som hoppas på ett nytt brexit-val kommer att bli besvikna, tror bedömare – medan andra hoppas på just det.

Brexit tvingar EU att tänka nytt
Brexit betyder att EU måste ompröva. Men det handlar inte bara om Storbritannien. Även i andra EU-länder saknas stödet för mer integration och överstatlighet.

Säkerhetspolitiken allt viktigare i krisens skugga
Hur mår 60-åringen? Med Brexit och andra öppna inre stridigheter är det lätt att sätta en krisstämpel på den Europeiska unionen. Men det finns också ljuspunkter i den uppenbara brytningstid som det europeiska samarbetet just nu befinner sig i.

Oklart om Nederländerna sätter tonen
Högerpopulisten Geert Wilders nederlag i parlamentsvalet i Nederländerna behöver inte nödvändigtvis vara en indikation på hur åsiktsvindarna rör sig i Europa. – Jag är lite tveksam till att man ska tänka att det ena leder till det andra, säger forskaren Göran von Sydow.

Statsvetare om Socialdemokraternas väntade katastrofval
28 partier ställer upp i det nederländska valet. – Socialdemokraterna ser ut att tappa upp emot 20 procentenheter, säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid svenska institutet för europastudier.

"Det finns inte så många alternativ"
Göran von Sydow, Sieps, i SVT2 Aktuellt om varför François Fillon har sitt partis fortsatta stöd som kandidat i det franska presidentvalet.

Förtroendet för EU måste återerövras  
Tilliten till EU och dess institutioner har försvagats de senaste åren. Statsvetaren Göran von Sydow varnar för den utveckling som har skett i krisande euroländer under de senaste åren.

Brexit berövar Sverige viktig EU-allierad  
När Storbritannien lämnar EU förlorar unionen en tung medlem och Sverige sin kanske viktigaste Brysselpartner.

Regeringen får brexitrapport   
Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, lämnade på tisdagen över sin rapport om ett framtida EU utan Storbritannien.

Regeringen i överenskommelse med norra Sverige om gemensam EU-satsning  
Vid Europaforum Norra Sverige (EFNS) har EU- och handelsminister Ann Linde ingått en överenskommelse med de fyra nordligaste länen om att deras arbetssätt genom EFNS blir nationell modell för regional samverkan i EU-frågor.

Tilliten i EU vid ett vägskäl  
I Europaperspektiv 2017 diskuterar ledande svenska forskare och experter hur de senaste årens kriser och utmaningar påverkar tilliten inom EU.

SVT2 Aktuellt 17 jan 21:00    
– Hon har en väldigt bestämd uppfattning om vad som är en bra uppgörelse för Storbritannien, det sade Göran von Sydow, statsvetare och ställföreträdande direktör vid Sieps, när han i tisdagens Aktuellt kommenterade brittiska premiärminister Theresa Mays tal om hur den brittiska regeringen tänker sig Storbritanniens EU-utträde.

Mays brexit gör det svårare för EU
Premiärminister Theresa May har levererat efterlängtade besked om hur den brittiska regeringen tänker sig EU-utträdet. Men med en "hård brexit" väntar också svårare förhandlingar för EU, enligt Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier.

Svårt år väntar EU
Flyktingkrisen och Brexit skakade 2016 EU:s fundament av samarbete och gemenskap.Hur blir EU-året 2017? Hör Göran von Sydow, ställföreträdande direktör vid SIEPS, Svenska institutet för europapolitiska studier, och Ann Linde, EU- och handelsminister.

Enad kamp mot EU-myterna
Kunskaperna om EU och svenskarnas delaktighet i EU-politiken är så låga att det är ett demokratiskt problem. EU-minister Ann Linde (S) lanserar nu ett åtgärdsprogram. – Man ska kunna ta ställning utifrån fakta, inte myter, säger Linde.

EU-systemet utmanas på djupet
EU ser över reglerna för flyktingmottagandet ur en rad aspekter. Medlemsstaterna står idag väldigt långt ifrån varandra vilket skapar svårlösta knutar, säger EU-kännaren Pernilla Wredenfors.

Brant utförsbacke för S i Europa
Luften har gått ur Europas S-partier. Traditionella väljargrupper har tappat förtroendet för deras förmåga att möta dagens utmaningar. 

Slaget om talman splittrar Europaparlamentet 
I januari röstar Europaparlamentet om vem som ska bli dess näste talman. Posten har tidigare valts genom ett avtal mellan de två största parlamentsgrupperna. En allians som nu ser ut att spricka.

EU:s handelsavtal med Kanada – modell för framtiden?
Vad innehåller CETA-avtalet och vad innebär det nya avtalet för Sverige, Europa och för de övriga handelsavtal som EU förhandlar om? Panelsamtal med EU- och handelsminister Ann Linde (S), EU-parlamentarikerna Max Andersson (MP) och Christofer Fjellner,(M) Eva Sjögren, direktör SIEPS, Anna Sabelström, Kommerskollegium.

Ja till EU men nej till euron
Samtidigt som Statistiska Centralbyrån, SCB, frågade om partisympatierna i november, frågade man också om synen på svenskt EU-medlemskap och inställningen till om Sverige borde byta kronan mot euro.

EU-motståndet minskar i Sverige
Motståndet mot EU minskar i Sverige. Knappt 21 procent är idag emot ett medlemskap, vilket är den lägsta andelen på sex år. Det visar SCB:s senaste partisympatiundersökning.

DN Debatt: ”Vi vill ha ökad delaktighet och kunskap om EU-arbetet” 
Regeringen och arbetsmarknadens parter ense. Populistiska stämningar ökar och följs av mytbaserade krav på EU-utträde. Samtidigt är kunskapen om vad EU gör och hur det påverkar oss oroande låg.

Inför primärvalet - så är det politiska läget i Frankrike 
På söndag är det primärval i Frankrike. Hur har kandidaterna valt att prata om Frankrike och vad det säger om deras ideologi? Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap, analyserar bland annat retoriken som har förts.

Splittring efter Trump-seger
Idag träffas EU:s utrikesministrar för ett möte om försvarssamarbete. Men det extrainkallade mötet i går kväll där de skulle diskutera Donald Trumps seger i det amerikanska valet blev en flopp.

Regeringen vill ha mer Brexit-analys
Konsekvenserna av Storbritanniens EU-utträde behöver analyseras ytterligare, enligt regeringen. Därför har Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) fått i uppdrag att bedöma...

EU-skilsmässa med förhinder för May
Att parlamentet dras in i processen kring brexit är ett stort nederlag för premiärminister Theresa May och den brittiska regeringen, som hoppats på att behålla sin kontroll över spelreglerna.

Sarkozy vill tillbaka, kan man förnya svenska partiledardebatter och rond 2 i Trump vs Clinton 
Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy satsar på ett återtåg i fransk politik och kandiderar på presidentjobbet - igen.

Episoderna speglar Europa väl
Europeiska episoder är det anspråkslösa namnet på den erfarne EU-journalisten Rolf Gustavssons nyutgivna bok...

Brittisk regering i Brexit-samtal
Idag samlas Storbritanniens regering första gången efter sommaren för att börja diskutera hur landet ska lämna EU.

Expert gav svar om vad Brexit innebär
Utan Storbritannien skakar EU en aning...

Euromotståndare tappar politiskt inflytande
Efter det att Storbritannien valt att lämna EU tappar...

Folkbildningens roll avgörande för demokratins utveckling i landet
Studieförbunden behövs mer än någonsin...

Will Sweden leave the EU next?
Could the Brexit victory pave the way for Sweden to leave the EU as well?

Svenskarna vill stanna kvar i EU
Som läget ser ut lär det knappast bli någon Svexit under överskådlig tid...

Bye Bye Europe?
I morgon, den 23 juni, röstar de vuxna i Storbritannien. Valet gäller om landet ska vara medlem i EU (Europeiska unionen) eller inte...

Välkommen väckarklocka för Europa
Världen står på helspänn när Storbritannien på torsdag ska säga sitt om landets EUmedlemskap...

Tonläget har varit väldigt högt
Mordet på den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox har fått båda sidor att avbryta kampanjarbetet inför den brittiska folkomröstningen...

Cameron kämpar för sitt politiska liv

Då britterna röstar om sitt EU-medlemskap om knappt tre veckor...

Är rallyt slut nu?
Nästa vecka inträder amorteringskravet. Och nästa år vill Finansinspektionen införa ett skuldkvotstak. Slutar bopriserna att stiga nu...

Poll: Majority of Swedes want to leave EU in case of Brexit
If the UK leaves the EU after its...

EU försöker igen
EU gör ett nytt försök att komma överens...