Webbinarium 30 mars: Europapartiernas makt över framtidskonferensen

Under konferensen om EU:s framtid har unionens medborgare getts inflytande över vilken riktning det europeiska samarbetet ska ha. Europapartierna har spelat en viktig roll i konferensens utformning. Vid ett webbinarium den 30 mars ställs frågan hur stort inflytande Europapartierna har haft, och hur inflytandet har gestaltat sig.

Webbinarium 30 mars: Europapartiernas makt över framtidskonferensen from Sieps on Vimeo.

Idén bakom konferensen om EU:s framtid var att vitalisera europeisk demokrati. I kommissionens politiska riktlinjer slog Ursula von der Leyen fast att konferensen är en möjlighet för medborgare och civilsamhälle att komma till tals om unionens riktning och innehåll. De europeiska partifamiljerna är centrala deltagare i konferensen som mobiliserande krafter för att stärka medborgerligt inflytande genom Europaparlamentet.

Vid detta webbinarium presenterar Karl Magnus Johansson, affilierad professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, och Tapio Raunio, professor i statsvetenskap vid Tammerfors universitet, en ny Sieps-rapport som analyserar de europeiska partiernas inflytande över konferensens dagordning och innehåll.

Riksdagsledamot och vice ordförande i EU-nämnden Jessika Roswall (m) diskuterar därefter resultatet av rapporten i samtal med författarna och moderatorn Jakob Lewander, utredare i statsvetenskap vid Sieps.

Webbinariet hålls på engelska

Datum
  • 30 mars 2022 11:00 - 12:30
Plats
  • Webbinariet genomförs digitalt och visas i direktsändning på den här sidan. En inspelning kommer att vara tillgänglig i efterhand.
Talare
  • Karl Magnus Johansson, affilierad professor i statsvetenskap vid Södertörns universitet
  • Tapio Raunio, professor i statsvetenskap vid Tammerfors universitet
  • Jessika Roswall, riksdagsledamot (m) och vice ordförande i EU-nämnden
Moderator
  • Jakob Lewander, utredare i statsvetenskap vid Sieps