Hur mycket opposition finns det i svensk EU-politik?

Författare: Karlsson Christer, Mårtensson Moa, Persson Thomas

Skarpa motsättningar eller avpolitisering? Bilden av svensk EU-politik är ofta motsägelsefull. Att det faktiskt finns en livaktig och sakfrågeinriktad opposition framgår av en analys av EU-nämnden. Frågan är dock om den når väljarna.

Forskningen om nationell EU-politik tecknar en motsägelsefull bild – i Sverige talas det om alltifrån tydliga konfliktlinjer till samlingsregering kring Europafrågorna.

I denna studie tittar tre statsvetare närmare på oppositionen i svensk EU-politik, ett område där kunskapen fortfarande är begränsad. Med en analys av diskussionerna i EU-nämnden under drygt 20 års tid visar de att Sveriges riksdag rymmer gott om opposition i EU-frågor och att politiska sakfrågor är dominerande.

Av resultaten framgår också att EU-skeptiska partier är mindre systemkritiska än väntat. Slutsatsen är dock att partiernas alternativ sällan når ut till väljarna.

Förekomsten av opposition är kanske det mest utmärkande kännetecknet för demokrati. Denna analys bidrar således med kunskap om en grundläggande demokratisk dimension. Studien ingår i en kommande volym som ur olika aspekter belyser hur riksdagen och de politiska partierna påverkas av EU.