Perspectives on the future of the EU

Författare: Bickerton J. Christopher, Guérot Ulrike, Krastev Ivan, Möller Almut, Schimmelfennig Frank

Upphovet till debatten om EU:s framtid är de många utmaningar som unionen behöver tackla: globalisering, farhågor kring säkerheten, populismens framväxt, den tekniska utvecklingen, brexit. En underliggande framtidsfråga handlar om legitimitet och demokrati. I en antologi framtagen i samarbete med Utrikespolitiska Institutet bidrar Christopher J. Bickerton, Ulrike Guérot, Ivan Krastev, Almut Möller och Frank Schimmelfennig med sina perspektiv på EU:s framtidsfrågor. (Maj 2019)

I den här volymen diskuterar fem ledande europeiska tänkare EU:s framtid. Fokus ligger på unionen som politiskt system och den centrala frågan är legitimitet och demokrati inom Europeiska unionen:

  •  Christopher J. Bickerton framhåller fragmenteringen av legitimiteten i EU och ser en konflikt mellan europeisk integration och nationell demokrati.
  • Ulrike Guérot menar att legitimitet står att finna i en universell, jämlik och direkt rösträtt för hela EU och skissar på en ny utopi för Europa.
  • Ivan Krastev diskuterar den utmaning som består i att kritisera den auktoritära vändningen i Central- och Östeuropa – utan att insistera på att öst måste imitera väst för att åstadkomma sann demokrati. 
  • Almut Möller analyserar det förändrade ledarskapet inom unionen och konstaterar att medlemsstaterna har återtagit en mer dominerande roll på EU-nivå.
  • Frank Schimmelfennig frågar sig om differentierad integration är vägen framåt för den europeiska integrationen och beskriver när det fungerar mer eller mindre bra att medlemsstaterna går i olika takt.

Med dessa olika och ibland motsatta perspektiv är syftet att identifiera vart EU kan – eller bör – vara på väg.

Antologin publiceras i ett samarbete mellan Utrikespolitiska institutet (UI) och Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Författarna presenterade ursprungligen sina bidrag under vintern 2018/2019, inom ramen för en föreläsningsserie som samarrangerades av de båda instituten. Volymen innehåller ett förord av redaktörerna, Björn Fägersten för UI och Göran von Sydow för Sieps.