Europaparlamentet i fokus

I maj 2019 hålls val till Europaparlamentet i EU:s samtliga medlemsländer. Cirka 7,3 miljoner svenskar och 400 miljoner andra européer har möjlighet att utse de ledamöter som ska sitta fram till 2024. Men vilken roll spelar egentligen Europaparlamentet? Vilka befogenheter har institutionen och hur har dess roll utvecklats?

Utbildningen beskriver hur Europaparlamentet har utvecklats från 1970-talet till dagens roll som medlagstiftare tillsammans med ministerrådet. Vi går också igenom parlamentets uppbyggnad och arbetssätt, dess relation till övriga EU-institutioner och till nationella parlament. Utbildningen innehåller också ett pass med en svensk europaparlamentariker som beskriver vardagen för en europaparlamentariker.

Kostnad för kursen är 750 kr per person.

Anmälan till aktuella utbildningstillfällen

Onsdagen den 15 maj kl. 9-12.  (med Linnéa Engström, Europaparlamentariker från Miljöpartiet)

Tisdagen den 24 september kl. 9-12 

Torsdagen den 7 november kl. 9-12 (med Malin Björk, europaparlamentariker från Vänsterpartiet) 

Kurslängd Halvdag

Föreläsare Pernilla Wredenfors, utredare och utbildningsansvarig. Pernilla har tidigare arbetat som analytiker i Försvarsmakten, som PR-konsult och som politiskt sakkunnig i Europaparlamentet.Zofia Tucinska, utredare med gedigen erfarenhet från Bryssel och arbetar med Sieps utbildningsverksamhet med särskilt fokus på EU-utbildningar för svenska kommuner och regioner.Samt svensk europaparlamentariker (se respektive utbildningstillfälle för namn)