Avsnitt 93 EU:s utvidgning: tillväxten, investeringarna och jordbruket

En utvidgning av EU kommer att få ekonomiska konsekvenser, både för gamla och nya unionsmedlemmar. Sieps Podcast tar upp vad som kan hända med tillväxten, investeringarna och jordbrukspolitiken när EU växer.

EU:s utvidgningsprocess går vidare i skuggan av det oroliga världsläget. Det polska ordförandeskapet prioriterar frågan och Ursula von der Leyen anser det tänkbart att Ukraina kommer att vara medlem år 2030 om nuvarande reformtakt upprätthålls.

Utvidgningsfrågan präglas ofta av geostrategiskt tänkande, men kommer också att få ekonomiska konsekvenser. Det här avsnittet gästas av Monika Hjeds Löfmark, forskare i nationalekonomi, och Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi, båda på Sieps. De presenterar tre nya Europapolitiska analyser som handlar om utvidgningens konsekvenser för tillväxt och konvergens, utländska direktinvesteringar samt EU:s jordbrukspolitik. Analyserna drar lärdom av EU:s tidigare utvidgningar under 2000-talet och presenterar lärdomar för kommande.

Ekonomisk tillväxt tack vare medlemskapet i EU är inget som kommer av sig själv, utan det krävs genomgripande reformer av dagens medlemsländer. Vad är viktigast? De länder som är på väg in i EU kan bli attraktiva för utländska investerare, men flera faktorer har betydelse för var och hur investeringarna kan tänkas göras. EU:s jordbrukspolitik har beskrivits som ett svårt kapitel i kommande medlemskapsförhandlingar. Vilka vägar framåt finns?

Gustaf Olsson är programledare.

Publikationer som nämns i avsnittet