Strengthening State Capacity: Lessons for the EU's Next Enlargement

Författare: Vukov Visnja

Ett EU-medlemskap brukar beskrivas som en transformativ kraft, men det ställer också höga krav på kandidatländerna. Visnja Vukov (Wiens universitet) diskuterar hur EU kan stärka deras kapacitet som stater, så att de både kan gå med i unionen och utvecklas som medlemsstater. (2024:19epa)

I vissa av de länder som blev medlemmar i EU 2004 och 2007 har det uppstått problem med demokrati och rättsstatsprincipen, vilket är väl känt. Det ska dock inte glömmas att ”big bang”-utvidgningen har varit en enorm framgång i andra avseenden, inte minst ekonomiskt. Forskning visar att statskapacitet var en avgörande faktor bakom denna framgång – fungerande stater gjorde det möjligt för dessa ekonomier att klara konkurrenstryck och växa.

I dag är utvidgningen återigen en av EU:s främsta prioriteringar. Det finns dock fortfarande farhågor om hur väl förberedda kandidatländerna är för att kunna fungera som medlemmar i unionen och dra nytta av att ingå i den inre marknaden. Är dessa farhågor berättigade? Och vad kan i så fall göras?

För att diskutera dessa frågor utgår Visnja Vukov, statsvetare vid Wiens universitet, från de fyra typer av statskapacitet som anses vara avgörande för en framgångsrik ekonomisk integration:

  • ett välfungerande och oberoende rättsväsende

  • en effektiv offentlig förvaltning

  • tillräcklig regleringskapacitet

  • främjande av ekonomisk utveckling.

I denna Europapolitiska analys undersöker hon först hur EU bidrog till att stärka kandidatländernas kapacitet inför den förra utvidgningen och tittar sedan på Ukrainas, Moldaviens och Georgiens nuvarande kapacitetsnivå. Mot den bakgrunden rekommenderar författaren åtgärder som kan stärka statskapaciteten i dessa tre länder – och därmed se till att nästa utvidgning österut inte bara blir möjlig utan också en framgång.

Här finns fler analyser på temat EU:s utvidgning.