Europe’s Social Turn: Contemporary EU Social and Labour Market Policy
Europeisk social- och arbetsmarknadspolitik stod i centrum för detta tvådelade seminarium den 14 mars 2024. Experter och praktiker från Sverige och runtom i Europa diskuterade politikområdena ur historiskt, samtida och framåtblickande perspektiv. Två direktiv diskuterades särskilt: det om minimilöner och det om balans mellan arbete och privatliv.
Europeiska pelaren för sociala rättigheter ställer upp 20 principer för att vägleda EU:s arbete för att bli mer inkluderande och förbättra livet för unionens medborgare. Den godkändes i november 2017, vilket innebär att alla EU-institutioner och alla medlemsländer stöder de principer och rättigheter som anges där och i den tillhörande förklaringen.
Hur har EU levt upp till dessa principer? Vissa beskriver det som att social- och arbetsmarknadspolitiken har fått ett uppsving sedan sociala pelaren antogs, medan andra är mer skeptiska. Vid detta seminarium diskuterades denna ”sociala vändning” och effekterna av vissa nyckelinitiativ.
Program
9.00 Registrering, kaffe och frukostfrallor
9.30 EU:s sociala förnyelse: Här för att stanna?
Sven Schreurs (European University Institute) kommer att presentera sin forskning om den senaste tidens "sociala vändning" på EU-nivå. Hanna Sjölund (Vision), Samuel Engblom (tidigare politisk direktör, TCO) och Ned Hercock (Sieps, moderator) kommer att ta upp frågor om dess upphov och hur sannolikt det är att den håller i sig.
10:30 Kaffe och kakor
10:45 EU:s arbetsmarknadspolitik och ojämlikhet
Dominique Anxo (Linnéuniversitetet) kommer att presentera sin forskning om effekterna av ett flaggskeppsinitiativ inom det sociala Europa, minimilönedirektivet, i ett samtal med Caroline de la Porte (Copenhagen Business School) och Monika Hjeds Löfmark (Sieps, moderator).
Caroline de la Porte kommer sedan att presentera sin egen forskning om ett annat viktigt initiativ, direktivet om balans mellan arbete och privatliv.
11:45 Slut