Finansieringen av stödet till Ukraina, den gröna och digitala omställningen samt EU:s svar på IRA
EU har gjort ett antal kostsamma åtaganden – gentemot Ukraina, att skapa en grön, digital framtid och att göra satsningar som respons på USA:s Inflation Reduction Act. Europeiska experter diskuterar var pengarna ska komma från.
EU:s ekonomiska muskler är ansträngda till bristningsgränsen. En högre inflation efter pandemin har drivit upp räntorna, vilket innebär att EU:s skuldsättning i samband med initiativet Next Generation EU har blivit dyrare än vad lagstiftarna ursprungligen hade planerat för. Till detta kommer att den ryska invasionen av Ukraina orsakar stora utgifter för unionen. En tredje utgift kommer av behovet att motverka konsekvenserna av USA:s Inflation Reduction Act (IRA). Sammanfattningsvis finns ett behov att fylla på EU:s kassakistor.
I juni 2023 lade EU-kommissionen fram två uppsättningar förslag; ett om en halvtidsöversyn av fleråriga budgetram och ett om nya intäktskällor – så kallade egna medel – till EU-budgeten. Som en del av överenskommelsen i Europeiska rådet 2020 om att inrätta Next Generation EU – särskilt faciliteten för återhämtning och resiliens på 750 miljarder euro – skulle kostnaderna för skulden hanteras med hjälp av nya egna medel.
Vid detta webbinarium analyserar och diskuterar vi förslagen utifrån deras respektive förtjänster och brister.