Strengthening civil defence in the European Union

Europa står inför växande säkerhetsutmaningar, från klimatkriser till krig. Detta seminarium handlar om hur EU och Sverige stärker det civila försvaret, förbättrar samordningen och bygger upp motståndskraften i hela samhället för att möta dagens komplexa hot. Bland talarna finns Hadja Lahbib, EU-kommissionär för jämställdhet, beredskap och krishantering, samt Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar.

Europeiska unionen står inför ett snabbt omvälvande säkerhetslandskap, som inte bara präglas av klimatrelaterade katastrofer och pandemier, utan också av storskaliga konflikter på kontinenten. Att stärka den civila beredskapen är nu en gemensam strategisk nödvändighet som kräver snabbare och samordnade åtgärder för att skydda medborgare, infrastruktur och demokratiska värden i hela EU.

Flera rapporter och initiativ, däribland EU:s vitbok om det europeiska försvaret – Beredskap 2030, Niinistö-rapporten Safer Together – Strengthening Europe's Civil and Military Preparedness and Readiness och den strategiska kompassen för säkerhet och försvar, pekar på det akuta behovet av en mer enhetlig, proaktiv och motståndskraftig strategi för det civila försvaret i hela EU. De betonar alla att EU måste gå från reaktiv krishantering till framåtblickande beredskap och se till att medlemsstaterna är bättre rustade att agera tillsammans under press. En återkommande slutsats är att Europa måste stärka samordningen mellan civila och militära aktörer, åtgärda kritiska kapacitetsbrister och investera i infrastruktur och samhällelig motståndskraft – samt främja en strategi som omfattar hela samhället och inkluderar medborgare, lokala myndigheter och den privata sektorn. Men även om den politiska viljan ökar är genomförandet fortfarande ojämnt, vilket understryker behovet av snabbare och samordnade åtgärder i medlemsstaterna. Hur kan vi samordna insatserna och säkerställa en starkare ”hela-EU”-strategi för civilförsvaret?

Sverige gör en betydande insats för att stärka sin kapacitet inom det civila försvaret. Regeringen har avsatt 37,5 miljarder kronor till det civila försvaret från 2025 till 2030, med fokus på kritiska sektorer som livsmedelsförsörjning, energi, hälso- och sjukvård, transport och civilskydd. Hur arbetar Sverige för att samordna olika intressenter, från myndigheter till organisationer i civilsamhället, i en koordinerad insats för att stärka det civila försvaret? Är vi väl samordnade med andra EU-medlemsstater?

Detta seminarium syftar till att fördjupa förståelsen för det arbete med att stärka det civila försvaret som bedrivs av Europeiska kommissionen. Det kommer också att fokusera på det nuvarande arbetet med Sveriges civila försvar och avslutas med några perspektiv på hur medlemsstaterna hanterar dessa utmaningar tillsammans och var för sig, samt belysa några utmaningar och möjligheter inom EU i det pågående arbetet med att stärka det civila försvaret.

Seminariet arrangeras tillsammans med den svenska organisationen Folk och Försvar. Läs mer och anmäl dig på deras webbplats.