Avsnitt 75: Den svenska EU-opinionen är i rörelse

Svenskarnas stöd för EU-medlemskapet fortsätter att vara högt, men backar från föregående års toppnotering. Samtidigt ökar stödet för att Sverige ska gå över till euron. Sieps Podcast tittar närmare på de här siffrorna tillsammans med Annika Ström Melin och Jakob Lewander.

Podd_75_tw_sajt kopiera.jpg

SOM-institutet genomför varje höst en Sverigeundersökning och Markus Johansson, forskare i statsvetenskap på Göteborgs universitet och vid Sieps, och Jakob Lewander som är utredare i statsvetenskap, Sieps har skrivit en analys baserade på de delar av undersökningen som handlar om Sveriges EU-medlemskap.

I det här avsnittet av Sieps podcast fördjupar vi oss i den svenska EU-opinionen och diskuterar vad den kan betyda för det kommande valet till Europaparlamentet. Vi samtalar också om de rörelser som visar att stödet skiftar längs den politiska höger-vänster-skalan. Och hur ser stödet för EU ut bland medborgarna i andra medlemsländer?

Med oss för att diskutera dessa rörelser är Annika Ström Melin, EU-journalist och författare, och Jakob Lewander, utredare i statsvetenskap på Sieps och en av författarna till analysen.

Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.

Ladda ner analysen av den svenska EU-opinionen här.

I avsnittet nämner Annika Ström Melin ett seminarium där Simon Hix medverkade och som Sieps anordnade tillsammans med SNS. Seminariet kan ses i efterhand här. Seminariet utgick från en publikation av Simon Hix och Abdul Noury. Den finns att ladda ner här.