Avsnitt 13: Strategisk autonomi – Vad handlar det om och vad vill Sverige? Samtal med Hans Dahlgren och Björn Fägersten

Nytt avsnitt av Sieps Podcast. Den här gången samtalar vi om strategisk autonomi, och avsnittet gästas av EU-minister Hans Dahlgren och chefen för Utrikespolitiska institutets Europaprogram Björn Fägersten.

pODDPROFIL.jpg

21 april 2021

Fyra år har gått sedan Angela Merkel stod i München och uppmanade européer att ta ansvar för sitt egen öde: ”Tiden när vi kunde förlita oss på gamla allianser är förbi” förkunnade förbundskanslern. Sedan dess har det pågått en intensiv policydebatt om hur EU bäst kan försvara sina intressen i en alltmer komplex värld. ”Strategisk autonomi” är ledordet som ska ge EU verktyg i en omvärld som präglas av ovisshet och konkurrens.

Dagens gäst är EU-minister Hans Dahlgren som diskuterar Sveriges hållning i dessa frågor. Podden gästas även av Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som reflekterar över olika betydelser av strategisk autonomi samt vilka utmaningar som EU och Sverige står inför. Podden leds som vanligt av Göran von Sydow och Annika Ström Melin.