Avsnitt 34: Demokrati och federalism – Samtal med Per Wirtén

Under de senaste årens kriser har EU visat en beslutsamhet och enighet som har förvånat många. Men vart är unionen på väg? Är målet ett Europas förenta stater? Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av författaren Per Wirtén som sätter utvecklingen i perspektiv. Han menar att den mest akuta framtidsfrågan är ett ökat medborgerligt inflytande i unionen.

EU-bygget har kommit långt sedan det europeiska samarbetet tog sina första steg. Men hur ser egentligen unionens framtid ut? Snart avslutas konferensen om Europas framtid, men det är osäkert hur de förslag som vaskats fram kommer att landa i medlemsländerna.

Författaren Per Wirtén har skrivit en rad böcker som behandlar drömmen om ett förenat Europa och gästar detta avsnitt. Han ser brexit som en vändpunkt där EU började visa större beslutsamhet och enighet, men noterar också ett underskott av medborgerligt inflytande i unionen. Bristen har, enligt Wirtén, blivit akut i samband med att EU tar sig an allt fler politikområden. I samtalet utvecklar han sina tankar om hur EU kan få en starkare förankring bland unionsmedborgarna och bli mer demokratiskt.

Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

I avsnittet tas tre böcker av Per Wirtén upp:

”Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater” 2017, Albert Bonniers förlag

”Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek” 2020, Albert Bonniers förlag

”Mitt hemland – ett utanförskapsområde” 2021, Albert Bonniers förlag

I avsnittet nämns också antologin "EU Crisis Management" (Sieps.se)