Avsnitt 72: Det politiska pusslet: Vad händer efter EU-valet?

Efter valet till Europaparlamentet börjar en intensiv fas i EU:s institutioner, då parlamentarikerna samlas i sina grupper, toppjobben tillsätts och en ny kommission ska bildas. Sieps Podcast gästas av Cecilia Malmström och Göran von Sydow för ett samtal kring den här processen.

Podd_72_sajt.jpg

Mellan den 6 och 9 juni har 370 miljoner röstberättigade i EU möjlighet att delta i Europaparlamentsvalet. Av dessa är 7,6 miljoner svenskar och av parlamentets 720 ledamöter ska Sverige utse 21 representanter.

Cecilia Malmström, tidigare bland annat EU-kommissionär och Europaparlamentariker, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast tillsammans med Göran von Sydow, direktör på Sieps. Samtalet kretsar kring vad som sker efter att valet genomförts och rösterna räknats. Vilka processer sätts i gång internt i parlamentet, hur kan partigrupperna komma att förändras och hur hänger majoriteterna i parlamentet ihop med valet av ordföranden för kommissionen? 

Andra centrala pusselbitar i inledningen av mandatperioden är att en ny ordförande för Europeiska rådet och en ny hög representant för utrikes- och säkerhetsfrågor ska utses. Hur ska detta pussel läggas, och vilka effekter kan valet av bitar få för EU:s fortsatta arbete?

Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.

Samtalet utgår från den Europapolitiska analysen Procedures, Politics, Policies: the pieces of the puzzle for the next institutional cycle of the EU av Valentin Kreilinger. Ladda ner den här!