Avsnitt 91: Så ska EU:s beredskap bli god

Framöver väntas flera initiativ på EU-nivå som ska stärka unionens beredskap och försvar. Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman (MSB) och Katarina Engberg (Sieps) som beskriver vad som är på gång, varför initiativen behövs och vilka utmaningar som finns.

Sieps_Podcast_91_m.jpg

En rad händelser har fört upp beredskap och försvar högt på EU:s agenda. Rysslands invasion av Ukraina är den mest framträdande, men även naturkatastrofer och pandemin har gjort att EU behöver ta ett större och mer sammanhållet ansvar på beredskapsområdet.

Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman, stabsansvarig på avdelningen för internationella relationer, forskning och innovation på MSB som också har arbetat med försvarsfrågor på Sveriges representation i Bryssel, och Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps med fokus just på försvars- och säkerhetspolitik.

EU:s initiativ på försvars- och beredskapsområdet liknar uppbyggnaden av det som från svenskt perspektiv ser ut som ett totalförsvar, där hela samhället bidrar och tar ansvar för säkerheten. I avsnittet utvecklar hon resonemanget. I bakgrunden finns Sauli Niinistös rapport om EU:s civila och militära beredskap, och framöver kommer två vitböcker på samma område som ska konkretisera EU:s väg framåt.

Vilka utmaningar står EU inför när de idag spretiga initiativen på beredskapsområdet ska breddas till fler sektorer av samhället och samtidigt bli en mer sammanhållen politik? Frågorna överskrider både gränser mellan medlemsstater och politikområden och det är ofta kommissionen som står för det samlade greppet. Hur påverkas balansen mellan EU:s institutioner och medlemmar?

I avsnittet berörs även planerna på stärkt militär förmåga inom EU, samt att det snart är tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Programledare är Gustaf Olsson.

Ladda ner Katarina Engbergs Europapolitiska analys Towards a European Total Defence Union? här.