Leda, förhandla och påverka: Erfarenheter från Sveriges ordförandeskap i EU 2023

Författare: Sieps

Det svenska EU-ordförandeskapet 2023 innebar viktiga erfarenheter för hela den svenska statsförvaltningen. I denna rapport har Sieps sammanställt och analyserat lärdomar som kan användas för att stärka Sveriges position i EU. Studien bygger i huvudsak på intervjuer med personer som arbetat med ordförandeskapet. (2024:1op)

Sieps har på uppdrag av regeringen samlat in och analyserat erfarenheter från personer som i olika funktioner arbetade med det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Resultaten redovisas i denna rapport, som framför allt har utgått från intervjuer med nyckelaktörer som var baserade i Bryssel eller Stockholm.

Syftet med studien har varit att dra lärdomar inför nästa gång ett svenskt ordförandeskap ska planeras och genomföras. Ett vidare syfte har varit att bidra till att utveckla det svenska EU-förhandlingsarbetet, bland annat när det gäller påverkansstrategier.

Som en bakgrund sammanfattas först vad forskning säger om ordförandeskapets roll och uppdrag. Sedan redovisas erfarenheter av förberedelserna – som startade flera år i förväg – och genomförandet under det sex månader långa ordförandeskapet, där fokus låg på förhandlingar och medling. Därefter dras mer allmänna lärdomar som Sverige kan använda för att påverka och förhandla i EU.

Rapporten innehåller även avslutande reflektioner som knyter ihop de redovisade erfarenheterna med forskning och beprövad erfarenhet. Dessa reflektioner sammanfattas i korthet under Läs mer här nedan.