Konkurrenskraft: att främja produktivitet och hållbar tillväxt i EU

Europeiska kommissionen har nyligen presenterat en färdplan för hur EU ska stärka sin produktivitet och tillväxt. I den här rapporten visar nationalekonomerna Jonas Eriksson och Monika Hjeds Löfmark hur EU presterar på centrala områden samt diskuterar lösningar som förs fram inom forskningen, i debatten och på politisk nivå.

Att främja produktivitet och hållbar tillväxt i EU är ett av den nya kommissionens högst prioriterade mål. Kort efter den nya mandatperiodens inledning pekade kommissionen ut riktningen för hur det ska åstadkommas. Förslagen i denna färdplan – kallad Konkurrenskraftskompassen – utgår i stora drag från den rapport som Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken, presenterade i september 2024.

Ambitionerna ska ses mot bakgrund av att EU ställs inför allt fler utmaningar som medför stora kostnader, samtidigt som tillväxten i flera länder befinner sig på de lägsta nivåerna sedan andra världskriget. EU:s produktivitetstillväxt har också halkat efter andra stora ekonomier.

I den här rapporten gör Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi vid Sieps, och Monika Hjeds Löfmark, forskare i nationalekonomi vid Sieps, en genomgång av hur EU presterar på områden som har betydelse för produktivitet och tillväxt samt problematiserar förslag till lösningar som lyfts fram inom forskningen, i debatten och av kommissionen.   

Storleken på EU:s inre marknad är en av unionens stora fördelar och potential för framtida utveckling. Den inre marknaden är också en viktig maktfaktor i en global kontext och medför stordriftsfördelar. EU har även ett försprång eftersom välståndet tenderar att vara mer jämnt fördelat jämfört med exempelvis Kina och USA.  

Författarna lyfter fram en stärkt inre marknad som lösning för nästan alla identifierade utmaningar. EU har dock begränsade möjligheter att lösa ut problem tillsammans inom flera områden. På många områden är befogenheterna fortsatt nationella. EU har dessutom långa beslutsprocesser och implementeringen är stundtals svag.

En viktig slutsats i rapporten är att flera lösningar kräver ytterligare integration och att det dröjer innan effekterna blir märkbara. Den stora knäckfrågan är därför om dagens alla utmaningar kan bana väg för ett mer integrerat EU-samarbete.

Relaterade publikationer

OP

Key Concepts
for the Future of the EU

Alberto Alemanno, Judith Arnal, Amandine Crespy, Elena Korosteleva, Hans Kundnani, John Morijn, Thu Nguyen, Roderick Parkes, Bernd Parusel, Viola Shahini, Monika Sus, Patricia Wadensjö Mars 2025