Din sökning gav:

24 träffar

Europe’s Social Revival: From Gothenburg to Next Generation EU

November 2023 • Bokhorst David , Schreurs Sven

Analys

Vid toppmötet i Göteborg 2017 enades EU:s ledare om en rad principer för att stärka medborgarnas sociala rättigheter och utjämna klyftor inom unionen. I denna analys granskar statsvetarna David Bokhorst och Sven Schreurs de EU-beslut som följt på området sedan dess. De kommer fram till att det har skett en verklig förändring och reflekterar över om den kan bli bestående. (2023:14epa)

Knäckfrågor inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd

November 2022 • Bengtsson Louise , Engberg Katarina , Engström Mats , Eriksson Jonas , Flam Harry , Flordal Karin , Hettne Jörgen , Johansson Markus , Kreilinger Valentin , Lenk Hannes , Lewander Jakob , Parusel Bernd , Södersten Anna , Wadensjö Patricia , Varfolomieieva Valeriia , Wetter Ryde Anna

Rapport

Vid årsskiftet tar Sverige över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Vilka frågor kan komma att ställa särskilda krav på det svenska ordförandeskapet? I en samlingsvolym beskriver 15 texter det aktuella läget på ett urval centrala områden. Författarna är alla verksamma vid Sieps. (2022:3op)

25 år med utstationering av arbetstagare till och från Sverige – Reglering, omfattning och arbetsmarknadseffekter

September 2020 • Sjödin Erik , Wadensjö Eskil

Rapport

Med det svenska EU-inträdet kom nya typer av arbetskraftsmigration. Utstationering av arbetstagare är den form som har fått störst uppmärksamhet och har även lett till konflikt och lagändringar i Sverige. Idag är spelreglerna tydligare men har svag koppling till den alltmer komplexa lagstiftningen. Det skriver Erik Sjödin och Eskil Wadensjö, som också framhåller behovet av bättre statistik. (2020:8)

Europeisk minimilön: rättslig grund och politiskt tryck

Februari 2020 • Wetter Ryde Anna

Perspektiv

Europeiska kommissionen har på kort tid tagit idén om en minimilön från ord till handling. I Sverige har både arbetsmarknadsparter och politiska aktörer kommit med kritik och uttryckt oro för den svenska kollektivavtalsmodellen. Att EU har svaga befogenheter på området lär dock inte få frågan att försvinna från den politiska dagordningen. Det skriver Anna Wetter Ryde, forskare i juridik vid Sieps. (Februari 2020)

Filtrera

Kategorier
Publikationsår

Från

Till

Författare