Din sökning gav:

103 träffar

Cooperation in the Council of the EU: Explaining network relations among member states

November 2023 • Johansson Markus , Larsson Olof , Lindahl Rutger , Naurin Daniel

Analys

Beslutsfattande i EU kräver att medlemsstaterna samarbetar. I den här Europapolitiska analysen beskriver fyra statsvetare vid Göteborgs universitet mönstren för medlemsstaternas samarbetsrelationer i Europeiska unionens råd. I analysen prövas också olika förklaringar till att vissa stater knyter starkare relationer. (2023:15 epa)

EU och rättsstaten efter valet i Polen

Oktober 2023 • Södersten Anna

Perspektiv

Alltsedan partiet Lag och rättvisa (PiS) kom till makten i Polen år 2015 har EU framfört kritik om att landets demokrati urholkas. Utgången i valet den 15 oktober 2023 kan innebära att demokratin och rättsstaten stärks. Men vad krävs för att åtgärda rättsstatsproblemen i Polen? Och vilka frågor kan uppstå på EU-nivå? I detta perspektiv förklarar Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps, att Polens väg tillbaka inte kommer att vara enkel. (Oktober 2023)

Conflict or Conciliation? The Polish elections of 2023 and their consequences for the EU

Oktober 2023 • Styczyńska Natasza

Analys

Den 15 oktober är en beslutsdag för det polska folket: blir det ytterligare fyra år av ansträngda relationer med Bryssel eller blir det en ny regering som vill bryta de låsta positionerna? Med drygt en vecka kvar till valet beskriver Natasza Styczyńska (Jagellonska universitetet) vad som står på spel, bakgrunden till det nuvarande läget och vart landet kan vara på väg. (2023:13epa)

Europeiska planeringsterminen: En forskningsöversikt

Januari 2023 • Hjeds Löfmark Monika

Analys

Den europeiska planeringsterminen inrättades efter eurokrisen som ett verktyg för att få EU:s medlemsländer att bedriva hållbar finanspolitik. Fyller den sitt syfte? I denna Europapolitiska analys redovisar Monika Hjeds Löfmark, forskare i nationalekonomi vid Sieps, vad forskningen säger om planeringsterminens bakgrund, tillkomst, förändringar och funktion. (2023:1epa)

Knäckfrågor inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd

November 2022 • Bengtsson Louise , Engberg Katarina , Engström Mats , Eriksson Jonas , Flam Harry , Flordal Karin , Hettne Jörgen , Johansson Markus , Kreilinger Valentin , Lenk Hannes , Lewander Jakob , Parusel Bernd , Södersten Anna , Wadensjö Patricia , Varfolomieieva Valeriia , Wetter Ryde Anna

Rapport

Vid årsskiftet tar Sverige över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Vilka frågor kan komma att ställa särskilda krav på det svenska ordförandeskapet? I en samlingsvolym beskriver 15 texter det aktuella läget på ett urval centrala områden. Författarna är alla verksamma vid Sieps. (2022:3op)

Kan nationella domstolar påverka EU-rätten genom förhandsavgörandeprocessen?

Maj 2022 • Wallerman Ghavanini Anna

Analys

I samband med att en nationell domstol begär ett tolkningsbesked från EU-domstolen kan den tillkännage sin egen syn på saken och de argument som den anser är betydelsefulla för frågan. I denna analys undersöker Anna Wallerman Ghavanini, lektor i processrätt och docent i EU-rätt, om nationella domstolar kan påverka EU-rättens utveckling genom att motivera sina begäranden. (2022:9epa)

EU-domstolen godkänner: budgeten ska kopplas till respekt för rättsstaten

Mars 2022 • Södersten Anna

Perspektiv

EU-domstolen har gett grönt ljus för villkorsmekanismen – EU:s nya verktyg som kan användas för att stoppa utbetalningar av EU-medel till medlemsstater som inte respekterar rättsstatsprincipen. Avgörandet har stor konstitutionell betydelse och handlar ytterst om EU:s syfte. Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps, kommenterar domen. (Mars 2022)

EU:s biståndspolitik. Hur EU kan bli en starkare aktör i ett globalt system under omvandling

Januari 2022 • Niklasson, Lars

Rapport

EU och unionens medlemsstater är tillsammans världens största biståndsgivare. Det handlar om stora pengar som ska lösa stora problem. I denna rapport undersöker Lars Niklasson, forskare i statsvetenskap vid Sieps, hur EU:s biståndspolitik är uppbyggd, vad som format den och vilka utmaningar den står inför i ett globalt system under omvandling. (2022:1)

Strategic Autonomy – Views from the North

December 2021 • Lewander Jakob , Helwig Niklas , Håkansson Calle , Iso-Markku Tuomas , Nissen Christine

Rapport

Gärna strategisk autonomi, men inte om det hotar frihandeln. Så kan man sammanfatta de nordiska ländernas smått skeptiska hållning till EU:s strävan efter ökad självständighet i globala sammanhang. Denna antologi förklarar och analyserar hur Danmark, Finland och Sverige ser på strategisk autonomi, vilka likheter och skillnader som finns mellan ländernas hållningar och hur de ser på sin och EU:s roll i en orolig omvärld. (2021:1op)

Filtrera

Kategorier
Publikationsår

Från

Till

Författare