Publikationer

Europapolitisk analys

Making Sense of Subsidiarity and the Early Warning Mechanism
– A Constitutional Dialogue?

Genom Lissabonfördraget gavs de nationella parlamenten rätt att pröva om förslag till lagstiftnings­akter inom EU är förenliga med subsidiaritets­principen, vilket i ett särskilt protokoll angående denna princip kallas systemet för tidig varning.

Jörgen Hettne December 2014 2014:9epa
Rapport

Socializing the European Semester?
Economic Governance and Social Policy Coordination in Europe 2020

Den europeiska planeringsterminen som infördes i början av eurokrisen – och utgör kärnan i EU:s nya institutionella ramverk för ekonomisk och social styrning – har väckt frågor om hur EU:s framväxande socioekonomiska styrning egentligen fungerar och vad den leder till. I den här rapporten hävdar Jonathan Zeitlin och Bart Vanhercke att det sedan 2011 har skett en gradvis ”socialisering” av den europeiska planeringsterminen.

Bart Vanhercke, Jonathan Zeitlin December 2014 2014:7
Europapolitisk analys

Subsidiaritetskontroll i nationella parlament
och EU-domstolens ansvar för att kontrollen fungerar

Europeiska kommissionen har under cirka femton års tid arbetat kontinuerligt med att förbättra hur man förbereder och presenterar lagförslag för EU-lagstiftaren.

Anna Wetter December 2014 2014:8epa
OP

EU-skeptikernas frammarsch
– Valet till Europaparlamentet 2014

2014 års val till Europaparlamentet ägde rum efter flera år av kraftig åtstramnings­politik, omfattande räddnings­paket och ökande politiskt motstånd mot europeisk integration. Europa­parlamentets stärkta roll i och med Lissabon­fördraget skapade förväntningar på ett ökat intresse, ökad medial bevakning och ökat val­deltagande.

Linda Berg, Magnus Blomgren, Jakob Lewander December 2014 2014:2op
Europapolitisk analys

A Comparative Framing of Fundamental Rights Challenges
to Social Crisis Measures in the Eurozone

Krisen i eurozonen och dess hantering medförde dramatiska förändringar vad gäller de sociala rättigheterna, i synnerhet i de av EU:s medlemsländer som drabbades hårdast av den ekonomiska nedgången.

Bruno De Witte, Claire Kilpatrick November 2014 2014:7epa
Europapolitisk analys

EU:s strukturpolitik i Rumänien:
Kan den bli en hävstång för romerna?

Tiggare har på senare tid blivit en allt vanligare del av den svenska stadsbilden. Det har i sin tur fäst strålkastaren på romernas prekära ställning i stora delar av Sydösteuropa.

Daniel Tarschys Oktober 2014 2014:6epa
Rapport

EU External Action
in the Field of Development Cooperation Policy

Utvecklingssamarbete har av tradition spelat en viktig roll när det gäller Europeiska unionens utrikespolitik. I den här rapporten presenteras en utvärdering av den betydelse Lissabonfördraget har haft och har inom det politikområdet.

Morten Broberg, Rass Holdgard Oktober 2014 2014:6
Rapport

Amorteringars effekter på
bostadspriser och konsumtion

I samband med finanskrisen har bostadspriserna fallit i många EU-länder. Samtidigt verkar den höga skuldsättningen ha förstärkt den ekonomiska nedgången i flera länder.

Erik Hegelund, Sebastian Johansson, Peter Karpestam Oktober 2014 2014:5
Rapport

Lärlingsutbildning
– Svenska erfarenheter och initiativ i ett europeiskt perspektiv

En lösning som ofta föreslås för att minska arbetslösheten bland unga i EU är det klassiska lärlingssystem som förekommer i exempelvis Tyskland. Professor Jonas Olofsson går i den här rapporten igenom och drar lärdomar av lärlingssystemen i Danmark, England, Norge, Tyskland och Österrike.

Jonas Olofsson Oktober 2014 2014:4
Rapport

Europa på remiss
- Svensk medverkan i Europeiska kommissionens offentliga samråd

Ett europeiskt remissväsende är under framväxt. I den här rapporten sätter författarna Daniel Tarschys och Linda Johansson in Europeiska kommissionens öppna samråd i dess sammanhang, beskriver modellens grunddrag samt identifierar likheter och skillnader med svensk praxis.

Linda Johansson, Daniel Tarschys Juni 2014 2014:3