Publikationer

Rapport

The EU-China Strategic Partnership:
Challenges and Prospects in a Changing World

I år är det 40 år sedan diplomatiska för­bindelser mellan EU och Kina etablerades, idag ett av de viktigaste bi­laterala partner­skapen i världen.

Anna Michalski, Zhongqi Pan December 2015 2015:6
Rapport

Energy Union and EU global Strategy:
The undefined link

EU:s planerade energi­union är en politisk strategi som syftar till att garantera energi­omställning, europeisk försörjnings­trygghet, en integrerad europeisk energi­marknad och energi­effektivisering.

Shahrazad Far, Richard Youngs December 2015 2015:5
Europapolitisk analys

The challenge of completing
the EU internal market for natural gas

Att hantera problemet med avbrott i gas­leveranser till flera EU-länder i Central- och Öst­europa är ett av de uttryckliga målen för EU:s energi­union.

Tim Boersma November 2015 2015:27epa
Europapolitisk analys

Big Brussels is Watching You?
Enhancing Transparency in EU External Energy Deals

Europeiska kommissionen har presenterat EU:s energi­union som ett oumbärligt instrument för skapandet av en samman­hållen europeisk energi­politik. I det ingår bland annat att ge kommissionen större in­flytande över medlems­staternas energi­affärer med tredje land.

Sijbren de Jong November 2015 2015:26epa
Europapolitisk analys

Completing the Union:
Is the European Energy Union Really Real?

I februari 2015 antog Europeiska kommissionen sin strategi för en europeisk energi­union. I den efter­lyser man ”en grund­läggande om­vandling av Europas energi­system” i syfte att garantera alla konsumenter i Europa ”säker, håll­bar, konkurrens­kraftig och ekonomiskt över­komlig energi”.

Harold James November 2015 2015:25epa
Europapolitisk analys

Med den fria rörligheten för unions­medborgare kommer rätten att lika­behandlas när det gäller sociala förmåner i det nya värd­landet. Vissa medlems­stater har dock försökt att begränsa möjligheten för icke-aktiva att utnyttja dessa förmåner. Emma Holm är jur. dr. i EU-rätt och adjungerad lektor vid juridiska fakulteten, Lunds universitet.

Emma Holm Oktober 2015 2015:24epa
Europapolitisk analys

The constitutional and historical relevance
of the AFSJ and the CFSP/ESDP

Den historiska ut­vecklingen och fram­växten av regel­verket inom å ena sidan ramen för EU:s område för frihet, säkerhet och rättvisa (OFSR) och å andra sidan den gemensamma utrikes- och säkerhets­politiken (GUSP) och den europeiska säkerhets- och försvars­politiken (EFSP) åter­speglar viktiga bestånds­delar av EU som global aktör.

Oktober 2015 2015:23epa
Europapolitisk analys

Intelligence and decision-making
within the Common Foreign and Security Policy

Det europeiska underrättelse­samarbetet på utrikes- och säkerhets­området har ökat i betydande omfattning under det senaste decenniet. I den här publikationen analyserar författaren organisationen av och processen i det europeiska underrättelse­samarbetet samt belyser den effekt det har haft på europeisk utrikes­politik.

Björn Fägersten Oktober 2015 2015:22epa
Europapolitisk analys

Regional separatism i Europa:
Fallet Katalonien

Den 27 september hålls regional­val till det katalanska parlamentet, ett val där temat har kommit att bli Kataloniens relation till Spanien. De senaste tio åren har relationerna mellan den katalanska och den spanska regeringen grad­vis för­sämrats på grund av oenighet kring Kataloniens regionala befogenheter. Jakob Lewander är utredare i statsvetenskap vid Sieps.

Jakob Lewander September 2015 2015:21epa
Europapolitisk analys

The Regulatory Cooperation Chapter of the TTIP:
Challenges and Opportunities

Det trans­atlantiska handels- och investerings­avtalet (TTIP) skiljer sig från flera av EU:s tidigare frihandels­avtal eftersom de mer av­görande handels­hindren som finns mellan EU och USA snarare beror på skillnader i regel­verk än på tullar. Det reglerings­samarbete som diskuteras inom ramen för TTIP syftar till att komma till­rätta med dessa hinder.

Alberto Alemanno September 2015 2015:20epa