Sverige 30 år i EU: ömsesidig påverkan och framtidsperspektiv
Sverige har varit medlem i Europeiska unionen i tre decennier, en period som präglats av omfattande förändringar för både landet och unionen. Hur har medlemskapet påverkat Sverige? På vilket sätt har Sverige bidragit till EU:s utveckling? Och hur kan samarbetet inom EU att fortsätta utvecklas i en alltmer komplex global kontext?
Vid seminariet diskuteras hur Sveriges medlemskap i EU har påverkat landets demokrati och politiska system, ekonomi och juridik. Medlemskapet har inte bara förändrat svensk lagstiftning, utan även öppnat dörrar för svenskar att studera, arbeta och leva i andra europeiska länder. Den inre marknaden har haft en avgörande betydelse för svensk ekonomi, med ökad handel, investeringar och nya arbetstillfällen. Samtidigt har Sverige inom EU bidragit till att utforma unionens politik under de senaste 30 åren, bland annat som en drivande kraft inom områden som klimat- och miljöfrågor, frihandel och demokrati.
Diskussionerna kommer även att blicka framåt och fokusera på hur samarbetet inom EU kan utvecklas i en alltmer komplex global miljö. Sveriges roll i detta sammanhang blir särskilt betydelsefull, både genom att bidra till EU:s säkerhetspolitik och genom att prioritera områden som exempelvis innovation, digitalisering och grön omställning för att stärka unionens långsiktiga konkurrenskraft.
Talare:
Panel 1 13.30–14.45
Inledning av Göran von Sydow, direktör, Sieps
Panelsamtal
Jörgen Hettne, professor i juridik, Lunds universitet
Harry Flam, professor emeritus i nationalekonomi, Stockholms universitet
Anna Michalski, professor i statsvetenskap, Uppsala universitet
Göran von Sydow, direktör, Sieps
Panel 2 15.00–16.30
Inledningsanförande av EU-minister Jessica Rosencrantz
Panelsamtal
Lars Danielsson, f.d. EU-ambassadör
Cecilia Malmström, f.d. EU-kommissionär
Jessica Rosencrantz, EU-minister
Margot Wallström, f.d. EU-kommissionär
Moderator: Annika Ström Melin, journalist och författare