En bild av det politiska landskapet i Spanien

Vad betyder den katalanska folkomröstningen om självständighet för EU och vilken roll spelar EU-samarbetet i Spaniens politiska debatt? Sieps analyser och kommentarer i media ger en bild av det politiska landskapet i Spanien före omröstningen. (Oktober 2017)

I analysen Spain after the June 2016 elections: What implications for the EU? diskuterar författarna den politiska situationen i Spanien, vilken roll EU-samarbetet spelar i landets politiska debatt och vad EU kan förvänta sig av den politiska utvecklingen i landet.

Publikationen Regional separatism i Europa: Fallet Katalonien analyserar den katalanska parti­politiska nationalismen. Den be­handlar också den katalanska frågans roll i EU-samarbetet och finans­krisens betydelse för självständighets­projektet.

De båda analyserna författades före den katalanska regeringens folkomröstning om självständighet men ger en bild av det politiska landskapet i Spanien.

Jakob Lewander, utredare på Sieps, har uttalat sig om resultatet av folkomröstningen och dess konsekvenser.

Kommentarer i media

Stor förlust för Madrid i Katalonien

Det är dags för dialog, säger nu Kataloniens avsatte regeringschef Carles Puigdemont. Men Spaniens premiärminister duckar och säger att den han ska prata med är ju valets vinnare, Inés Arrimadas från Ciudadanos.

Katalonienfejd kulminerar i nyval

Katalonien laddar omigen för en ödesdag. Nyvalet på torsdag kan sätta punkt för den värsta politiska krisen i modern spansk historia – eller ge nytt bränsle till den.

"Övertagande kan leda till sammandrabbningar"

En möjlig konfrontation väntar sedan Kataloniens regionregering utropat självständighet och Spanien ska avskaffa det katalanska självstyret. – Det här är en väldigt riskfylld väg att gå för båda parterna, säger Spanienexperten Jakob Lewander.

Katalonien: Parterna väntar ut varandra

Men någon minut tillgodo meddelar Puigdemont att man inte stänger dörren för Kataloniens självständighetsförklaring. Strax därefter kommer svaret från Madrid – ett eventuellt ingripande mot den katalanska autonomin skjuts upp. Båda sidor köper sig tid.

Madrid: Katalanska dramat avgörs nästa vecka

Den spanska regeringen ger de regionala ledarna i Katalonien till på måndag för att svara på frågan om självständighet utropats eller inte. Om svaret blir ja ges en ny frist på tre dagar för att ändra sig – och om det inte sker tänker regeringen ta direkt kontroll över regionen.

I Nordegren och Epstein, P1: Diskussion om Katalonien

I går demonstrerade 300 000 människor i Barcelona för ett fortsatt enat Spanien. Och nu väntar många med spänning på om Katalonien kommer att utropa sig som självständigt imorgon. Inbjuden gäst är Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska Institutet för europapolitiska studier för att tala om hur Kataloniens självstyre ser ut idag, om varför Baskien har ett större självstyre och hur det kommer sig att konflikten mellan centralmakten och de katalanska självständighetskämparna har eskalerat just nu. (Oktober 2017)

Politiskt rävspel göder Katalonienkris

Madrid och Barcelona har grävt ner sig djupt i skyttegravarna i striden om Kataloniens öde. Men bortom sakfrågan finns mer krassa förklaringar till kompromisslösheten – politisk överlevnad står på spel.

Maning till vaksamhet i Barcelona

Tusentals svenskar har bokat weekendresa till Barcelona nu i helgen. Spanienexperten Jakob Lewander manar till vaksamhet när man rör sig i centrala Barcelona. Spänningarna har ökat dramatiskt den senaste veckan.

Majoritet inte för självständighet

Med ett valdeltagande på drygt 40 procent är det svårt att hävda att en majoritet av Kataloniens befolkning är för självständighet. Bland människor har man inte stödet, inte rösterna, säger statsvetaren Jakob Lewander.