Fördjupningsutbildningar

Sieps fördjupade utbildningar är mer nischade och fokuserar på särskilda politikområden, vissa regler eller ger speciella färdigheter.

EU:s migrations- och flyktingpolitik i förändring

I över 20 år har EU arbetat med att utveckla en gemensam politik som gäller gränskontroll, asyl och invandring och som enligt fördragen ska styras av principen om solidaritet och rättvis ansvarsfördelning.

Läs mer om utbildningen.

EU:s budget – ett smörjmedel i integrationsprocessen

EU:s gemensamma budget är unik i relation till andra internationella organisationer. Den finansieras av gemensamma skatter (så kallade egna medel), är i sammanhanget stor och utgifterna beslutas till stor del överstatligt. Den är också unik i förhållande till medlemsstaternas budgetar, då intäkter och utgifter alltid måste balanseras och dess finansiering alltid är tryggad utifrån intäkternas utformning.

Läs mer om utbildningen.

Att delegera, genomföra och kontrollera: Europeiska kommissionen och medlemsstaterna

Hur och varför sker delegation? Vilken roll har EU:s medlemsstater då sådana akter antas? Hur kan experter från medlemsstaternas myndigheter utöva inflytande? Och hur kontrollerar EU:s lagstiftare att kommissionen inte överskrider sin befogenhet?

Syftet med denna utbildning är att redogöra för systemet och hur det fungerar i praktiken. 

Läs mer om utbildningen.

EU-rättslig metod vid införlivning och tillämpning

Att EU-rätten är en del av den nationella rätten är idag en realitet som alla offentliganställda måste förhålla sig till, men att förstå EU-systemet är inte alltid enkelt. Denna utbildning vill öka deltagarnas kunskap om bland annat EU:s rättssystem och hur EU-domstolen arbetar.

Läs mer om utbildningen.

EU:s regler om statligt stöd

Denna kurs vänder sig till offentliganställda som arbetar med ekonomiskt bidrag och som behöver förstå principerna bakom EU:s statsstödsregler.

Läs mer om utbildningen.

Internationella och EU-förhandlingar i praktiken

Denna utbildnings riktar sig till dig som deltar eller ska delta i förhandlingar inom EU och vill förbättra din förståelse för EU-förhandlingar och öka dina kunskaper om kommunikationens betydelse i förhandlingar.

Läs mer om utbildningen.

Subsidiaritetsprincipen i praktiken

Under denna utbildning belyses de nationella parlamentens roll vid kontrollen av EU och hur den så kallade subsidiaritetsprövningen samordnas i Sverige.

Läs mer om utbildningen.

Writing and Interpreting Legal Texts in English

Denna kurs syftar till att öka deltagarnas kunskaper i juridisk engelska och att ge dem förståelse för vilken betydelse rätt vokabulär i EU-förhandlingen kan ha för resultatet.

Läs mer om utbildningen.

Myndigheternas roll i EU-arbetet: Seminarium för myndighetsledningar

I syfte att stärka det svenska EU-arbetet erbjuds ett seminarium om myndigheternas roll i EU-arbetet.

Läs mer om utbildningen.