Publikationer

Rapport

Close encounters of the Third Kind:
The Interface between the EU and International Law after the Treaty of Lisbon

I fördraget om Europeiska unionen anges att EU i sina relationer med omvärlden ska försvara och främja unionens värden och intressen. Man ska också verka för ”strikt efterlevnad och utveckling av internationell rätt, inklusive respekt för principerna i Förenta nationernas stadga”.

Ramses A. Wessel December 2013 2013:8
Rapport

Regulating Lifestyles in Europe:
How to prevent and control Non-Communicable Diseases associated with tobacco, alcohol and unhealthy diets?

EU har det senaste decenniet inlett en rad åtgärder som syftar till att förebygga icke-smittsamma sjukdomar. Att med hjälp av regleringar försöka bromsa så kallade livsstilssjukdomar är dock inte okontroversiellt.

Alberto Alemanno, Amandine Garde December 2013 2013:7
Rapport

The Future of
the Schengen System

Schengensamarbetet är ett av de främsta uttrycken för den europeiska integrationen. Det innebär att gränserna mellan medlemsländerna kan passeras utan kontroll, vilket i sin tur kräver ett stort mått av harmonisering och bygger på förtroende länderna emellan. Det skriver författaren till denna rapport, professor Steve Peers.

Steve Peers November 2013 2013:6
Rapport

Immigration to Sweden
from the New EU Member States

Före utgången av 2013 måste alla kvarvarande restriktioner för den fria rörligheten för personer från Bulgarien och Rumänien vara avskaffade. Det har i flera EU-länder lett till en förnyad oro för ”social turism”.

Christer Gerdes, Eskil Wadensjö November 2013 2013:5
Europapolitisk analys

The outer reach of state obligations under deposit guarantee schemes
– What can we learn from the Icesave case?

Den 28 januari 2013 meddelade Efta-domstolen dom i det så kallade Icesave-målet. Bakgrunden var att Eftas övervakningsmyndighet (ESA), i samband med kollapsen av samtliga större isländska banker hösten 2008, ansåg att Island hade brutit mot det EU-direktiv (Insättningsgarantidirektivet) som syftade till att skydda spararnas insättningar.

Gunnar Thor Petursson, Asta Sollilja Sigurbjörnsdottir November 2013 2013:18epa
Europapolitisk analys

The European Council
- the new centre of EU politics

Den grundläggande uppgiften för Europeiska rådet har varit att dra upp riktlinjerna för EU:s politik på lång sikt. Europeiska rådets inflytande har dock gradvis ökat.

Uwe Puetter Oktober 2013 2013:16epa
Europapolitisk analys

Why the 2014 European Elections Matter:
Ten Key Votes in the 2009-2013 European Parliament

Europaparlamentsvalen i maj 2014 kommer att vara de hittills viktigaste. Med den ökade makt som Lissabonfördraget har gett parlamentet kommer den nya majoriteten att fatta beslut om allt från reglering av den gemensamma marknaden till den fria rörligheten för personer, internationella handelsavtal, reformering av den gemensamma jordbrukspolitiken, koldioxidskatter och så vidare.

Simon Hix September 2013 2013:15epa
Europapolitisk analys

Germany at the polls
– what Europe can expect

Tyskland går till val den 22 september, efter en valrörelse där EU har varit närmast en icke-fråga. Valkampanjen har i stället kretsat kring inrikespolitiska frågor som pensioner, lagstadgad minimilön och stöd till barnfamiljer.

Julian Rappold September 2013 2013:14epa
Europapolitisk analys

The First Leadership Test:
What to Expect from the Lithuanian Presidency of the EU

Den 1 juli 2013 övertog Litauen – för första gången någonsin – det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. I den här publikationen analyseras huvuddragen i förberedelserna och utmaningarna för det litauiska ordförandeskapet.

Margarita Šešelgytė Augusti 2013 2013:13epa
Europapolitisk analys

Ett europeiskt medborgarinitiativ
- vad vinner medborgarna?

Den 1 april 2012 infördes möjligheten till europeiskt medborgarinitiativ. Det ger EU:s medborgare rätt att föreslå lagstiftning i en fråga där EU har befogenhet, och ett antal förslag finns i dag registrerade på EU-kommissionens särskilda webbplats.

Pernilla Wredenfors Juni 2013 2013:12epa