Publikationer

Perspektiv

Trump vs. EU Tech Regulation:
High Stakes, No Easy Way Out

I skuggan av utspelen om handelstullar har USA:s president Donald Trump gått till angrepp mot EU:s regler för den digitala marknaden. Johannes Jarlebring, forskare i statsvetenskap på SIEPS, pekar ut tre möjliga sätt för EU att vidta åtgärder som svar på detta.

Johannes Jarlebring April 2025 2025:4P
Perspektiv

Brain Drain in the US – Brain Gain for Europe?
What the EU can do

I samband med att forskare och annan högkvalificerad arbetskraft i USA drabbas av budgetnedskärningar och massuppsägningar under den nya administrationen ser europeiska universitet en möjlighet att locka talanger till Europa. Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap vid Sieps, och Lisa Lundgren, praktikant på Sieps, undersöker vad EU kan göra för att främja sådana initiativ.

Bernd Parusel, Lisa Lundgren April 2025 April 2025
Europapolitisk analys

The Facilitation Proposal:
assessing the EU’s response to the smuggling of migrants

EU:s beslutsfattare förhandlar om en revidering av befintlig EU-lagstiftning som syftar till att förebygga och motverka hjälp till olovlig inresa, transitering och vistelse – ett fenomen som brukar kallas smuggling av migranter. I denna analys gör Gabriella Sanchez (Georgetown University) en kritisk granskning av den planerade revideringen.

Gabriella Sanchez Mars 2025 2025:6epa
Europapolitisk analys

The impact of enlargement
on the balance of power in the Council

Hur påverkas EU:s beslutsprocesser om fler stater ansluter sig till unionen? Den frågan har diskuterats alltsedan utvidgningen återigen hamnade högst upp på EU:s dagordning. I denna analys undersöker Piret Ehin (Tartu universitet) hur tre olika utvidgningsscenarier kan påverka maktbalansen i rådet.

Piret Ehin Mars 2025 2025:5epa
OP

Key Concepts
for the Future of the EU

I den officiella kommunikationen på EU-nivå förekommer ett antal centrala politiska begrepp, såväl bekanta som nya. Men vad menar EU:s ledare och institutioner med dessa begrepp och vilka politiska mål vill de nå genom att använda dem? Sieps har bett ledande experter att kritiskt granska centrala begrepp i EU-politiken.

Alberto Alemanno, Judith Arnal, Amandine Crespy, Elena Korosteleva, Hans Kundnani, John Morijn, Thu Nguyen, Roderick Parkes, Bernd Parusel, Viola Shahini, Monika Sus, Patricia Wadensjö Mars 2025 2025:1op
Perspektiv

Utvecklingsländernas klimatkostnader:
ökade krav på EU men osäkra kalkyler

Internationella domstolen i Haag kommer att avge ett rådgivande yttrande om EU:s och andra utvecklade länders ansvar för att finansiera kostnaderna för klimatförändringarna i de minst utvecklade länderna. Harry Flam, senior rådgivare vid Sieps, visar att detta lär öka kraven på EU. Konsekvenserna för storleken på biståndet är däremot mycket osäkra.

Harry Flam Februari 2025 Februari 2025
Europapolitisk analys

Gender Equality at a Crossroads:
Implications of the 2024 European Parliament Elections

En lång trend av ökande balans mellan könen bland Europaparlamentariker bröts i och med valresultatet 2024. Johanna Kantola, professor vid Helsingfors universitet, analyserar läget för jämställdheten i Europaparlamentet. (2025:4epa)

Johanna Kantola Februari 2025 2025:4epa
Europapolitisk analys

Germany votes
– will its EU policy change?

Mycket står på spel när Tyskland håller nyval 23 februari 2025. För EU har både inrikespolitiken och Europapolitiken i unionens mest folkrika land stor betydelse. Valentin Kreilinger (Sieps) analyserar vad partiernas ställningstaganden, de möjliga koalitionerna och de kommande vägvalen innebär för Europa.

Valentin Kreilinger Februari 2025 2025:3epa
Europapolitisk analys

The Implications for FDI Location
of Future EU Enlargement

EU:s utvidgning kommer att få konsekvenser för var utländska investeringar görs. Colin Wren (Newcastle University) undersöker tidigare utvidgningar och drar slutsatser om de kommande: vilka länder blir mest attraktiva att investera i när EU växer?

Colin Wren Februari 2025 2025:2epa
Perspektiv

Vind i seglen för Norden om minimilöner
– men utgången långt ifrån given

Förra året vände sig Danmark och Sverige till EU-domstolen för att få direktivet om minimilöner ogiltigförklarat – och nu får de medhåll från generaladvokaten. En del talar dock för att domstolen drar en annan slutsats. Det menar Joakim Zander, lektor vid institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet och forskare i juridik vid Sieps.

Joakim Zander Januari 2025 Januari 2025