Publikationer

Rapport

Voting in the Council
of the European Union

Europeiska unionens råd - mer känt som ministerrådet - är EU:s viktigaste lagstiftande organ och dess mest betydelsefulla EU-institution. Men fortfarande är kunskapen om hur rådet fattar beslut och hur medlemsländerna röstar bristfällig.

Wim Van Aken Januari 2012 2012:2
Rapport

The External Dimension of the EU's Area
of Freedom, Security and Justice

Det som i EU kallas ”ett område med frihet, säkerhet och rättvisa” ses oftast som ett politikområde som bara omfattar unionen men det har också en viktig internationell dimension. Efter flera initiativ från Europeiska rådet har EU blivit en global kraft inom områden som migration, kampen mot terrorism och organiserad brottslighet.

Jörg Monar Januari 2012 2012:1
Rapport

On the Legitimacy
of Monetary Union

Den pågående krisen i Europa har förnyat debatten om den ekonomiska och monetära unionen (EMU). Diskussionen har huvudsakligen fokuserat på ekonomiska aspekter av den monetära unionens utformning, medan andra faktorer har förbisetts.

Christopher Lord Januari 2012 2012:3
Rapport

Inward Foreign Direct Investments in the European Union:
Regional Distribution and Determinants

Tillväxt har länge stått högt på den europeiska agendan, bland annat genom den så kallade Europa 2020-strategin och mer nyligen tillväxt- och sysselsättningspakten. Initiativen är många, men de leder inte nödvändigtvis till ökad tillväxt.

José Villaverde, Adolfo Maza Januari 2012 2012:6
Rapport

Europe Unplugged: Progress, potential and limitations
of EU external policy three years post-Lisbon

Energifrågan har alltid haft stor betydelse för den europeiska integrationen. Men EU:s gemensamma energipolitik – i synnerhet dess utrikespolitiska dimension – är av relativt sent datum.

Bart Van Vooren Januari 2012 2012:5
Rapport

Att göra rätt och i tid
– Behövs nya metoder för att genomföra EU-rätt i Sverige?

Sveriges förmåga att snabbt och effektivt införa EU:s regler i svensk rätt har varierat genom åren. En relativt stor andel av klagomål på och rättsprocesser mot Sverige gäller just förseningar och andra brister i genomförande av EU-regler. Eftersom EU har skärpt sanktionsreglerna för länder som släpar efter kan det bli dyrt.

Jörgen Hettne, Jane Reichel Januari 2012 2012:4
OP

The Danish EU Presidency 2012:
A Midterm Report

Trots att de roterande ordförandeskapen har förlorat i tyngd i och med Lissabonfördragets ikraftträdande, har det land som håller i ordförandeklubban i sex månader fortfarande en viktig roll. För Danmark, ordförandeland under den första halvan av 2012, har den pågående krisen i eurozonen inneburit stora utmaningar.

Rebecca Adler-Nissen, Julie Hassing Nielsen, Catharina Sorensen Januari 2012 2012:1op
OP

The Cyprus EU Presidency:
“Riders on the Storm”

Cypern övertog det roterande EU-ordförandeskapet under pågående ekonomisk kris. Det har inneburit stora utmaningar, inte minst då Cypern självt har drabbats hårt av krisen och är föremål för åtstramningsåtgärder.

Argyris G. Passas, Evangelia I. Katakalou Januari 2012 2012:3op
OP

Arvet från Oxenstierna
– reflektioner kring den svenska förvaltningsmodellen och EU

Den svenska förvaltningsmodellen – med fristående myndigheter och relativt litet regeringskansli – skiljer sig från den modell som gäller i de flesta andra EU-länder. Frågan om den svenska modellens lämplighet i ett EU-perspektiv har också diskuterats ända sedan Sverige blev EU-medlem.

Maria Bergström, Thomas Bull, Lovisa Halje, Joakim Nergelius, Jane Reichel Januari 2012 2012:2op
Europapolitisk analys

Vad kan
vi lära av eurokrisen?

De politiska konsekvenserna av eurokrisen är omfattande. Eurogruppens roll har stärkts samtidigt som avståndet mellan eurozonens medlemmar och övriga EU-länder har ökat.

Magnus Jerneck Januari 2012 2012:9epa