Publikationer

Europapolitisk analys

Should Sweden
adopt the euro?

I nuläget är det en fördel för Sverige att stå utanför den gemensamma valutan. Den slutsatsen drar Martin Höpner, statsvetare vid Max Planck-institutet i Tyskland. Däremot menar han att Sverige bör förbereda sig på att tydligare motivera sitt val.

Martin Höpner December 2017 2017:12epa
Europapolitisk analys

EU och
hoten mot rättsstaten

Under de senaste tio åren har EU:s kriser avlöst varandra. Den kris som nu pågår handlar om de senare årens hot mot rättsstaten, framför allt i Polen och Ungern. Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps, går i denna analys igenom EU:s verktyg, hur de har använts gentemot Polen och diskuterar vikten av att EU:s medlemsstater respekterar rättsstatens principer.

Anna Södersten December 2017 2017:11epa
Europapolitisk analys

Policy conditionality
– a new instrument in the EU budget post-2020?

EU står inför flera långsiktiga utmaningar med konsekvenser för budgeten. Mot den bakgrunden tycks både EU:s institutioner och medlemsstaterna inse vikten av att fokusera mer på europeiskt mervärde. Det skriver Mario Kölling, professor i statsvetenskap.

Mario Kölling November 2017 2017:10epa
Rapport

Greening Farm Payments under the 2013 CAP Reforms:
A Major Stride towards “Sustainable Agriculture”?

EU:s gemensamma jordbrukspolitik reformerades 2013 för att bättre kunna möta utmaningar som klimatförändringar och en säker livsmedelsförsörjning.

Michael Cardwell, Alicia Epstein November 2017 2017:5
Rapport

The Future of
the EU Budget

En ny förhandlingsrunda om EU:s långtidsbudget är på väg att dra igång, i och med att innevarande fleråriga budgetramverk upphör att gälla efter 2020. Robert Kaiser och Heiko Prange-Gstöhl redogör för scenarier och förutsättningar för reformer.

Robert Kaiser, Heiko Prange-Gstöhl September 2017 2017:6
Europapolitisk analys

The EU budget
after 2020

Det är rimligt att anta att brexit kommer att starkt påverka både förhandlingarna och innehållet i EU:s nästa långtidsbudget, som börjar att gälla från 2021. Olika scenarier analyseras av Iain Begg, professor vid London School of Economics.

Iain Begg September 2017 2017:9epa
Europapolitisk analys

With or without you?
Policy impact and networks in the Council of the EU after Brexit

Britternas utträde ur EU kommer sannolikt att bli en milstolpe i unionens historia. I denna analys fokuserar Narisong Huhe, Daniel Naurin och Robert Thomson på möjliga förändringar av förhandlingarna i ministerrådet.

Narisong Huhe, Daniel Naurin, Robert Thomson Augusti 2017 2017:8epa
Europapolitisk analys

Spelet om spelintäkterna
– Spellicensutredningen och EU-rätten

Den 31 mars 2017 presenterades den s.k. Spellicensutredningen.

Jörgen Hettne Augusti 2017 2017:7epa
Europapolitisk analys

Spain after the June 2016 elections:
What implications for the EU?

I oktober 2016 röstades Mariano Rajoy in som Spaniens regeringschef efter två val och tio månaders interimstyre. Utifrån en analys av den politiska situationen i landet diskuterar Santiago Pérez-Nievas och Irene Martín vad EU kan förvänta sig av det spanska politiska landskapet.

Irene Martín, Santiago Pérez-Nievas Juli 2017 2017:6epa
OP

Brexit
– Implications for the EU and Sweden

Vad innebär brexit för EU och hur påverkas Sverige? Sieps fick i november 2016 regeringens uppdrag att analysera hur EU:s institutioner och balansen mellan kvarvarande medlemsstater påverkas när Storbritannien lämnar unionen. I uppdraget ingick även att särskilt bedöma konsekvenserna för Sverige och vilka arbetsmetoder som bör användas för att säkerställa det svenska inflytandet i EU.

Sieps Juni 2017 2017:2op