Publikationer

Europapolitisk analys

Pendeln har svängt
i synen på höga statsskulder

Statsskulderna ökar inom EU. Coronapandemin har satt djupa spår i ländernas ekonomier och de offentliga utgifterna har ökat som följd. Många menar att ökad skuldsättning nu är nödvändig för att kunna göra offentliga investeringar för framtida tillväxt. Alexandra Leonhard, forskare i nationalekonomi vid Sieps, kartlägger EU-ländernas statsskulder, inventerar behovet av investeringar och undersöker hur synen på ökande skulder har förändrats i rådande lågräntemiljö.

Alexandra Leonhard December 2021 2021:19epa
OP

Sverige 25 år i EU.
Sammanfattningar av åtta forskningsrapporter

Hur har Sverige påverkats av att vara med EU? Den frågan aktualiserade Sieps år 2020 när Sverige hade varit medlem i 25 år. Sedan dess har åtta rapporter publicerats som belyser konsekvenser av medlemskapet på områden där kunskap saknades. Som avslutning finns nu sammanfattningar av de åtta rapporterna sammanställda i en antologi.

December 2021 Ulf Bernitz, Håkan Eggert, Mats Engström, Jonas Eriksson, Bengt Jacobsson, David Langlet, Malin Ljungkvist, Ewa Rabinowicz, Jane Reichel, Erik Sjödin, Göran Sundström, , Eskil Wadensjö, Karin Åhman
OP

Strategic Autonomy
– Views from the North

Gärna strategisk autonomi, men inte om det hotar frihandeln. Så kan man sammanfatta de nordiska ländernas smått skeptiska hållning till EU:s strävan efter ökad självständighet i globala sammanhang. Denna antologi förklarar och analyserar hur Danmark, Finland och Sverige ser på strategisk autonomi, vilka likheter och skillnader som finns mellan ländernas hållningar och hur de ser på sin och EU:s roll i en orolig omvärld.

Jakob Lewander, Niklas Helwig, Calle Håkansson, Iso-Markku Tuomas, Christine Nissen December 2021 2021:1op
Perspektiv

EU och Afghanistan
– ett ”kalibrerat förhållningssätt”?

EU vill inte erkänna och samarbeta med talibanstyret i Afghanistan. Samtidigt är behovet av att få in nödhjälp i landet akut. EU försöker nu skicka hjälp genom internationella organisationer, delvis i syfte att hindra en ny flyktingvåg. Frågan är om det räcker. Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, beskriver dilemmat som EU nu står inför.

Katarina Engberg December 2021 December 2021
Rapport

Energistadgefördragets nytta för EU:
Ekonomiska konsekvenser mot bakgrund av EU:s ambitioner i klimatpolitiken

Energistadgefördraget, ECT, är ett mellanstatligt handels- och investeringsskyddsavtal för energisektorn med drygt 50 medlemmar, däribland de allra flesta EU-länder, EU och länder som tidigare tillhört Sovjet. Henrik Horn, professor i internationell ekonomi, beskriver avtalets investeringsskydd mot offentliga åtgärder, hur det utnyttjas vid tvister och diskuterar dess ekonomiska effekter för EU. Huvudslutsatsen är att ECT i dess nuvarande form inte tycks vara till gagn för EU, särskilt med tanke på unionens gröna ambitioner.

Henrik Horn December 2021 2021:5
Europapolitisk analys

Restricting human rights in the Member States during the COVID-19 pandemic:
What does it mean for the EU?

Under coronapandemin har de flesta medlemsstater i EU sett sig nödgade att frånta sin befolkning vissa medborgerliga och politiska rättigheter. Åtgärderna har varierat men har påverkat de demokratiska systemen i medlemsstaterna. Vilka konsekvenser får detta agerande för EU:s juridiska system? Den frågan undersöker Valeriia Varfolomieieva, forskningsassistent i juridik vid Sieps, genom att analysera vad det Europarättsliga ramverket föreskriver när det gäller åsidosättande av de mänskliga rättigheterna.

Valeriia Varfolomieieva November 2021 2021:18epa
Perspektiv

Höga elpriser kan hota
den gröna omställningen

Grossistpriset på el har ökat kraftigt under 2021. Det beror på konjunkturläget i världs­ekonomin, men också på en fyrdubbling av priset på flytande gas och en fördubbling av koldioxidpriset under året. De konjunkturella faktorerna är övergående och priserna på el och gas väntas halveras efter kommande vinter. Det höga elpriset bör inte motverkas genom att göra ändringar i utsläppsrättssystemet, skriver Harry Flam, senior rådgivare på Sieps. Detta skulle minska investeringarna i förnybara energikällor. Om nödvändigt kan hushåll och företag kompenseras på olika sätt som EU-kommissionen har föreslagit.

Harry Flam November 2021 November 2021
Perspektiv

Klimatet testar
EU:s utrikespolitik

EU:s gröna diplomati kommer att sättas på prov under klimatkonventionens möte i Glasgow, som inleds i slutet av oktober. Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, beskriver EU:s inre marknad, finansiella styrka och institutionella kapacitet som faktorer som kan verka till unionens fördel i förhandlingarna och därefter. Men EU behöver använda sina verktyg mer samstämmigt och minska gapet mellan rika och fattiga länder.

Mats Engström Oktober 2021 Oktober 2021
Europapolitisk analys

The European Green Deal and
the Risk of Widening the East-West Gap

Den europeiska gröna given skulle kunna minska det ekonomiska avståndet mellan nya och äldre medlemsstater i EU. Men om implementeringen inte sköts rätt kommer det i stället att vidga gapet mellan öst och väst, menar Julian Popov, forskare vid European Climate Foundation.

Julian Popov Oktober 2021 2021:17epa
Perspektiv

The EU’s Antisemitism Strategy:
what, why and why now?

Som ett svar på växande antisemitism har EU-kommissionen presenterat den första EU-strategin för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv. Ned Hercock, forskningsassistent på Sieps, läser mellan raderna i strategin och undersöker dess politiska och historiska sammanhang. Publikationen är på engelska.

Edwin Hercock Oktober 2021 Oktober 2021