Europeiskt säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete

Författare: Herolf Gunilla

På kort tid har det tagits nya initiativ inom europeiskt säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete. I denna rapport ger Gunilla Herolf, statsvetare med inriktning på europeisk säkerhetspolitik, en översikt över samarbetets historia och en förståelse för hur EU och medlemsstaterna hanterar dagens situation – konflikter i närområdet, inre skiljelinjer och yttre hot. (2018:4)

EU präglas i dag av osäkerhet inför framtiden: konflikter och krig i den närmaste omvärlden, terrordåd i Europa, splittring inom unionen, ett Storbritannien på väg ut ur EU och ett mer oförutsägbart USA.

För att förstå de aktuella förslagen till vidareutveckling av det europeiska säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet är det centralt att titta närmare på samarbetets struktur och framväxt. Det menar Gunilla Herolf, som under lång tid har forskat om säkerhetspolitik.

I denna rapport beskriver hon det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet sedan slutet av 1940-talet, och visar därmed att utvecklingen styrs av samverkan både inom och utanför institutionerna.