The partisan dimension of the Conference on the Future of Europe:
Agenda-setting, objectives and influence

Konferensen om Europas framtid vänder sig till EU-medborgarna för att de ska diskutera unionens framtid. Men även EU-institutioner har varit involverade. I den här rapporten undersöker statsvetarna Karl Magnus Johansson och Tapio Raunio vilket inflytande de stora Europapartierna har haft över konferensens agenda.

Fördjupad europeisk demokrati är ett uttalat övergripande mål för Ursula von der Leyens kommission. För att uppnå detta lanserades Konferensen om Europas framtid där ambitionen är att engagera EU-medborgare i att diskutera unionens framtid.

Politiska partier spelar en central roll för att driva opinion och föra fram frågor på EU-nivå. I denna rapport undersöker statsvetarna Karl Magnus Johansson, affilierad professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, och Tapio Raunio, professor i statsvetenskap vid Tammerfors universitet, vilken roll de tre största Europapartierna har haft i att utforma framtidskonferensens form och innehåll.

Rapporten fokuserar på tre huvudfrågor: Vilka strategier har partierna valt för att påverka konferensen? Hur ser maktbalansen och arbetsfördelningen ut inom och mellan Europapartierna och partiernas grupper i Europaparlamentet? Vilka prioriteringar har partierna haft för konferensen?

Studiens resultat visar att framtidskonferensen har en viktig transnationell partipolitisk dimension. Europapartierna har stor erfarenhet av arbete i EU:s institutioner, vilket de har kunnat dra nytta av för att forma konferensens dagordning och debatter. Partierna prioriterade frågor rörande EU:s demokrati och institutioner. Däremot ansträngde de sig mindre för att nå ut till medborgarna.

Sammanfattningsvis bidrar studien till förståelse för EU:s demokrati och vilken roll Europapartierna har för att utforma unionens framtid.