EU:s nya asylsystem efter migrationspakten: milstolpe med osäker framtid
Efter långdragna förhandlingar lyckades EU våren 2024 att enas om en stor reform av det gemensamma europeiska asylsystemet. Bernd Parusel, migrationsexpert och statsvetare vid Sieps, analyserar hur EU:s asylpolitik kommer att förändras och vilka konsekvenser reformen kan tänkas få. (2024:22epa)
EU:s nya asylsystem, som börjar tillämpas sommaren 2026, innebär en centralisering av migrationshanteringen i EU och ett skifte mot fler direkt bindande regler samt ökad kontroll och harmonisering.
I denna Europapolitiska analys diskuterar Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap vid Sieps, hur EU:s asylpolitik kommer att förändras till följd av den nya lagstiftningen och vilka konsekvenser reformen kan tänkas få.
Analysen visar att pakten innebär både möjligheter och risker. Å ena sidan kan den leda till en mer effektiv och enhetlig hantering av asylansökningar inom EU. Tillsammans med regler om solidariskt ansvar kan det i sin tur bidra till en större enighet och samsyn mellan EU:s medlemsländer. Å andra sidan riskerar asylrätten att försvagas. Det nya systemet kan också, på grund av sin komplexitet, bli svårt att tillämpa på ett rättssäkert sätt. Dessutom kan migrationsfrågornas politiska sprängkraft innebära att det nya systemet inte lever upp till förväntningarna, och därmed ifrågasätts och förändras igen.
I analysen undersöker författaren också de historiska och framtida perspektiven på EU:s asylpolitik och jämför den nya lagstiftningen med tidigare regelverk. Vidare belyser han hur den nya pakten kan påverka mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och asylrättens funktionssätt samt pekar på de utmaningar som kan uppstå när det nya systemet ska genomföras.