Germany votes – will its EU policy change?
Mycket står på spel när Tyskland håller nyval 23 februari 2025. För EU har både inrikespolitiken och Europapolitiken i unionens mest folkrika land stor betydelse. Valentin Kreilinger (Sieps) analyserar vad partiernas ställningstaganden, de möjliga koalitionerna och de kommande vägvalen innebär för Europa. (2025:3epa)
Tyskland går mot ett val med svårförutsägbar utgång. Opinionen är rörlig och partisystemet fragmenterat. Samtidigt behöver viktiga beslut fattas, både inrikespolitiskt och inom EU-samarbetet. Behovet av ledarskap är stort.
I denna Europapolitiska analys gör Valentin Kreilinger, forskare i statsvetenskap på Sieps, en genomgång av viktiga frågor som står på spel, vilka ställningstaganden de politiska partierna har gjort inför valet och vad det politiska utfallet av de tänkbara koalitionerna kan bli. I centrum står frågan om hur Tysklands EU-politik kan komma att förändras under en ny regering.
Den sittande regeringens tre år vid makten har präglats av interna konflikter som också har hindrat Tyskland från att inta sin traditionella roll som kompromissmakare i EU:s beslutsmaskineri. Den nya regeringen kommer att behöva förbättra samordningen av Europapolitiken. Tysk handlingskraft, eller bristen därpå, definierar EU:s förmåga att agera.
Europapolitiken spelar förvisso inte huvudrollen i valrörelsen. Tysklands ekonomi var det som till slut gjorde den sittande regeringen oförmögen att regera och är fortsatt en huvudvärk. Stödet till Ukraina och uppbyggnaden av försvaret är också brännheta inrikespolitiska frågor, där också tyska beslut får återverkningar på kontinenten. För väljarna är asyl- och migrationspolitiken lika viktig som ekonomin.
Efter valet väntar koalitionsförhandlingar som mycket väl kan dra ut på tiden. Författaren ser det som sannolikt att de tyska kristdemokraterna återtar kanslerposten, men de kan inte ensamma bilda regering. Valet av koalitionspartner kan styra kursen åt olika håll. och vad det kan innebära visar också författaren.
Samtidigt ser EU-skeptiska krafter ut att göra stora framsteg i valet. Författaren drar slutsatsen att Tyskland inte längre är en lika säker källa till politisk stabilitet och förutsägbarhet i EU som landet en gång var.