Webbinarium: Frankrike – Europa – Macron 2.0?

I april håller Frankrike presidentval, med Emmanuel Macron som sannolik vinnare. Sieps höll ett webbinarium den 6 april som belyser hur Macron har förändrat fransk och europeisk politik, och vilka konsekvenser valresultatet kan få för EU:s framtid.

French_election2.png

Webbinarium 6 april: Frankrike – Europa – Macron 2.0? from Sieps on Vimeo.

Frankrike håller presidentval den 10 och 24 april 2022, och i juni följer parlamentsval. President Emmanuel Macron ställer upp för återval och framstår som sannolik vinnare. Vid ett webbinarium den 6 april ställs frågan hur Macron har förändrat fransk och europeisk politik och hur de kommande valen kommer att påverka den franska EU-politiken och Europas framtid. Vad kan man vänta sig av de kommande fem åren?  

Under webbinariet sätts förändringen av det franska partilandskapet i perspektiv och Macrons presidentskap jämförs med hans föregångare på posten. 

Frankrike har haft hög profil i strävan efter strategisk autonomi och i de diplomatiska kontakterna med Ryssland. Putins invasion av Ukraina påverkar Europa i hög grad och får betydelse för det franska valet, den franska EU-politiken och det franska EU-ordförandeskapet. 

Webbinariet tar också upp frågan om vilka ambitioner Frankrike har för framtidskonferensen, hur landet ställer sig till att överföra mer makt till överstatliga institutioner och om man kommer att acceptera att bli nedröstad om fler beslut fattas med majoritet. Är Frankrike redo för förändringar i fördragen eller finns de euroskeptiska strömningarna från 2005 års folkomröstning om en EU-konstitution kvar? 

Detta är bara några av de frågor som diskuteras av experter från Frankrike och Sverige under detta webbinarium som hölls den 6 april, fyra dagar före den första valomgången.  

Datum
  • 6 april 2022 11:00 - 12:30
Plats
  • Webbinariet genomförs digitalt och kommer att visas i direktsändning på den här sidan. En inspelning kommer att vara tillgänglig i efterhand.
Talare
  • Elvire Fabry, senior forskare, Jacques Delors-institutet Paris
  • Christian Lequesne, professor i statsvetenskap, Sciences Po Paris
  • Göran von Sydow, direktör, Sieps
Moderator
  • Annika Ström Melin, journalist och ledamot i Sieps insynsråd